Verpeléti projekt a cigány fiatalokért (IV.) – Tematikus tábor – Balatonlelle

A CIMOK Erasmus+ KA3 projektjében résztvevő fiatalok egy ötnapos tematikus táborban töltötték július utolsó hetét, melynek a balatonlellei Tópart Üdülő adott otthont. Sokan közülük most először jutottak el a Balatonhoz. A Heves megyeiekhez csatlakozott egy húszfős, roma és nem roma fiatalokból álló kontrollcsoport Békés megyéből. A projekt koordinátorainak munkáját és a szervezést az MPE Országos Cigánymisszió, a Keresztény Élet Központ Egyesület és a MPE békési Kegyelem Gyülekezet önkéntesei segítették. A tábor programjai nem hagyták unatkozni a résztvevőket, kissé zsúfoltan, de lendületesen teltek a napok személyiségfejlesztő és ismeretterjesztő foglalkozásokkal, közösségi programokkal. Meghívott vendégek tartottak műhelymunkákat, és természetesen nem maradhatott el a strandolás, sport és játék. Minden nap jutott idő kiscsoportos beszélgetésekre is; a 6-8 fős csoportokban lehetőség nyílt az aznap tanultak felfrissítésére, megbeszélésére, a kérdések, problémafelvetések megvitatására, de még közös imádságra is.

 

A CIMOK elveihez hűen a cigány fiatalok tanítása a táborban is két alappillérre épült fel. Az egyik pillér a hit és a keresztény erkölcsök mintává tétele. Az ilyen irányú előadások központi témája a Mózes 1. könyvéből ismert József története volt. Ifjúsági lelkészek és csoportvezetők segítettek az “üzenet” megértésében, és aktuálissá, közelivé tették a több ezer éves történeteket. József életének tanulságait így foglalták össze az utolsó napon: “Ragaszkodj az álmaidhoz, ragaszkodj Isten ígéreteihez, és ne alkudj meg a bűnnel.”

A műhelymunkák vendégei ezt a gondolatmenetet folytatták: sokszor elvesznek az álmok és a célok a nehéz szociális körülmények, a támogatás hiánya miatt, azonban a tanulással és kellő tettvággyal elkerülhetők ezek a csapdák; ez a másik pillér. Az első vendég, Sztojka Szabina, a Református Cigánymisszió munkatársa szórakoztató játékkal vonta be a fiatalokat a közös gondolkodásba. Három cigány lány gyerekkorát mesélte el, s arra a kérdésre várta a választ, hogy vajon melyikük hol tart most, mit csinálhatnak, tanulnak-e vagy dolgoznak, egyedülállók, vagy esetleg már gyerekeket nevelnek. A játék során több sztereotípiáról is lehullott a lepel, épp Sztojka Szabina életútja a példa, hogy egy cigány nő választhatja a tanulást, az önállóságot akkor is, amikor a hagyományok, a környezet elvárásai mást diktálnak. Szó esett arról is, hogy az önkéntes munka pozitív hatással van arra is, akiért dolgoznak, és arra is, aki önkénteskedik. Sztojka is az álmok követésére, és az identitás megerősítésére bátorított mindenkit. Nyeső Ágnes szintén a Református Cigánymissziótól jött, és arról beszélt, hogy a cigányságért dolgozni valóban missziós tevékenység, ám az istenhit és a szakértelem együtt működnek jól. Saját elhivatottságának felismerését egy bibliai idézetnek köszönheti.

Kötöttebb jellegű, de rendkívül érdekfeszítő kerekasztal-beszélgetésen Teleki László országgyűlési képviselőt kérdezték Surman László és Berki András, az OCM vezető presbiterei. A hallgatóság nagyobb része a projekt során már tanult a demokrácia intézményeiről, a parlament működéséről, de ezúttal Teleki anekdotikus történeteiből az is kiderült, hogy hogyan telnek a képviselők napjai, mi zajlik a színfalak mögött, milyen szakemberek működnek közre egy-egy törvényjavaslat kidolgozásában, vagy épp hogyan viszonyul a sajtó a roma politikusokhoz. A képviselő egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy őt is érik rasszista kirohanások a munkája során, sajnos ez mindennapos a politikában is. A fiatalok közül többen érdeklődtek, hogy hogyan lehet valakiből politikus, hogy lehet eljutni a képviselőjelöltségig. Teleki szerint a gyerekek nem arról álmodnak, hogy politikusok lesznek, de ha valaki dolgozik egy ügyért úgy, hogy azzal másokat is képvisel, abból előbb-utóbb válhat politikus. A kulcs – nem meglepő módon – ehhez is a tanulás és a tenni akarás.

Az utolsó napi műhelymunkán az Egri Roma Szakkollégium volt a tábor vendége. Dr. Hadnagy József, az Eszterházy Károly Egyetem oktatója, a szakkollégium vezetője kísérte el a hallgatóit, s együtt mutatták be a szervezet működését, a különféle tevékenységeiket, programjaikat, beszéltek az tagság előnyeiről, az ösztöndíjakról, a jövőbeni terveikről. Elmondták, hogy vannak nagysikerű kezdeményezéseik, mint a Gipsy Cooking Night, és vannak kevésbé látványos, de tanulmányaik szempontjából fontos események is, mint a tudományos diákköri dolgozatok prezentálása. A jelenlevők közül néhányan már hallottak a Roma Szakkollégiumról, mégis rengeteg kérdés merült fel, főleg a középiskolások között, nemcsak a kollégiumról, hanem a továbbtanulásról általában.

 

A tematikus tábort a fiatalok jutalomként élték meg, amiért aktív és kitartó résztvevői voltak a február óta tartó programsorozatnak. Októberben parlamenti látogatással zárul az igen izgalmas és tartalmas projekt.

 

A sorozat korábbi cikkei itt olvashatók:

Verpeléti projekt a cigány fiatalokért (III.) – Közösségfejlesztés, állampolgári ismeretek tréning

Verpeléti projekt a cigány fiatalokért (II.) – Pályaorientációs tréning

Verpeléti projekt a cigány fiatalokért (I.) – Interkulturális tréning

Készségfejlesztő projekt a Verpelét és környéki fiataloknak